“Hoe Sanders Machinebouw BV ontwerpt met de natuur als inspirerend uitgangspunt”

Biomimicry. Biomimi-wat?! Juist, biomimicry, ofwel hoe we de genialiteit van de natuur kunnen gebruiken bij ontwerpen voor duurzame innovatie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit lastige – en voor sommige aanwezigen ook geheel nieuwe – woord na de E&R Rondetafelbijeenkomst van afgelopen woensdagmiddag op het netvlies staat gebrand.Wat een inspiratie! Wat een mogelijkheden die zo voor onze neus liggen! En dat al eeuwenlang. Maar ook wat een verdiend applaus voor onze gastheer en spreker Bas Sanders naar wie meer dan een uur zeer aandachtig werd geluisterd!

Biomimicry in machinebouw
Gisterenmiddag waren we voor de nieuwe E&R Rondetafelbijeenkomst ‘Smart bedrijven, duurzame bedrijventerreinen’ te gast bij Sanders Machinebouw BV in Liempde (Noord-Brabant). Dit ruim 50 jaar bestaande familiebedrijf is één van de eerste hightechbedrijven in Nederland dat biomimicry echt in de praktijk wil toepassen. Het paste bij de koerswijziging die het bedrijf de afgelopen jaren heeft ingezet, en ook vanwege persoonlijke interesses en waarden van de huidige eigenaar, Bas Sanders. Al jaren voordat hij in 2010 mede aan de basis heeft gestaan van Stichting BiomimicryNL was Bas al op zoek naar duurzame ontwerpconcepten. “Bij biomimicry draait het om het nastreven van de genialiteit van de natuur op het gebied van ontwerpen van producten, processen en systemen. Om met de kennis van de technologie van de natuur – zeg maar zo’n 3,8 miljard jaar aan R&D – en vanuit systeemdenken tot innovatieve, duurzamere oplossingen te komen. Dit vereist een geheel nieuwe manier van kijken; je gaat ontwerpen met de natuur als uitgangspunt. Meer specifiek: je gaat kijken waarom iets in de natuur in elkaar zit, zoals het in elkaar zit en dat gebruik je om tot een ontwerp te komen. In ons geval om tot een ontwerp voor een nieuwe machine te komen”, aldus Bas.

Dat deze koersomwenteling niet vanzelf is gegaan, mag duidelijk zijn. Waar Sanders Machinebouw BV voorheen meer dan succesvol was in het ontwerpen van nieuwe verpakkingsmachines voor grote multinationals, schuift het bedrijf nu ook op naar realisator van innovaties. “Nog steeds geldt: hoe maak je van niets een werkende machine? En dat doen we samen met de klant. Alleen zien we nu ook de natuur als inspiratiebron voor goede ideeën.” Zo heeft bijvoorbeeld de slurf van een olifant model gestaan voor een nieuw te ontwerpen robotarm die hele kwetsbare producten, zoals eieren, fruit etc., moet aanpakken. Heeft Sanders Machinebouw bijgedragen aan het kunnen toepassen van andere soorten verpakkingsmateriaal en o.a. bermgras gebruikt als alternatief voor piepschuim. En op dit moment onderzoekt Sanders met de werking van een lotusblad in gedachte hoe je staal van machines zelfreinigend kunt maken.

BiomimicryBiomimicry nader toegelicht
Biomimicry is een multidisciplinair vakgebied en vereist kennis van biologie, design, engineering en business. Bij biomimicry wordt de natuur als model (o.a. kijken naar vormen en materialen), maatstaf (hoe gaat de natuur om met duurzaamheid, hoe wordt het ecosysteem leidend) en/of mentor (life’s principles, o.a. multifunctionele vormgeving, hergebruik van materialen) genomen. Nieuwsgierig geworden? Meer weten? Op de site van Stichting BiomimicryNL treft u meer informatie over dit zeer interessante onderwerp aan: http://www.biomimicrynl.org.

E&R Inspiratiedocument ‘Smart bedrijven, duurzame bedrijventerreinen’
Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag met veel interactie, kennisdeling en opnieuw (!) een aanzet tot nieuwe business. Want aansluitend op de presentatie van Bas Sanders volgden de twee praktijkcase-pitches door Mario Berends (beoogd nieuw en duurzaam bedrijventerrein havengebied/Moerdijk) resp. Jaap Kortman (verduurzaming bestaand bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam). De discussie die volgde, resulteerde in ieder geval tot de afspraak om met een 4-tal leden de koppen bij elkaar te steken en te komen tot een best practice bedrijventerrein dat kan dienen als onderwerp van gesprek op de eerstvolgende E&R Rondetafelbijeenkomst op donderdagmiddag 24 mei.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie E&R Rondetafelbijeenkomsten ‘Smart bedrijven, duurzame bedrijventerreinen’. Heeft u vragen over dit project en/of wilt u deelnemen? Dan kunt u contact opnemen met Jacqueline Mols | +316-13268671 | j.mols@economie-ruimte.nl. Wilt u de volgende bijeenkomst bijwonen? Meld u zich dan aan via de site.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *